Ağız İçi Uçuk Belirtileri ve Tedavisi
11 Temmuz 2024

Ağız İçi Uçuk Belirtileri ve Tedavisi

Ağız İçi Uçuk

Ağız içi uçuk, ağız ülseri ya da aft olarak da bilinen bir doku bozukluğudur. Tıbbi olarak nedeni henüz tam olarak belirlenememiştir. Ortası beyaz, sarı veya gri renkte olabilir ve ağız içi yaralarıyla aynıdır. Ağız içi uçuklar oldukça can yakıcı yaralardır ve mutlaka ağız içerisinde oluşur. Çoğu zaman aynı anda birkaç tane ağız içi uçuğu görülebilir. Ağız içi uçuklar daha çok kadınları etkilemekle birlikte, çocuk yaşlardan itibaren hemen hemen herkeste görülebilir. 5-10 gün arasında iyileşme gösterir ve tekrarlayıp tekrarlamayacağı kişiye göre değişmektedir. Ağız içi uçukların kesin nedeni bilinmese de diş macunu kullanımı ve yiyecekler gibi farklı etkenler sayılabilir. Bu etkenleri sıralamadan önce ağız içi uçuğun bulaşıcı olmadığını belirtmek gerekir.

Ağız İçi Uçuk Neden Olur?

  • Fiziksel Travmalar: Yanlışlıkla yanağı ısırmak, çok sıcak yiyecekler ya da içecekler tüketmek, sivri bir cisimle ağız içinin tahriş olması ya da protez dişler ağız içerisinde uçuğa sebep olacak fiziksel travma örneklerindendir.
  • Yiyecekler: Asitli yiyecekler ve içecekler ağız içi uçuk oluşumunu tetikler. Burada sadece kola ve gazoz gibi içecekler değil, örneğin portakal suyu da ağız uçuğu olan kişilerde şikâyete neden olabilir. Turunçgillerin genel olarak asit oranı yüksektir. Asit oranı yüksek meyvelerin yanı sıra sirke, tuzlu yiyecekler, baharatlı yiyecekler, acı yiyecekler, turşu, çerez ve çok fazla kimyasal içeren hazır gıdalar da ağız içi uçuğa neden olabilir.
  • Alerjiler: Yiyecek alerjilerinin %90'ı süt ürünleri, fıstık, fındık, soya sosu, balık ürünleri, buğday ya da kabuklu deniz ürünlerini içerir. Histamin salgılanması sonucunda ağız içinde hücre ve dokular zarar görebilir ve bu da ağız içi uçuğa yol açabilir.
  • Mide Mikrobu: Helicobacter pylori adıyla bilinen mide mikrobu, B12 vitamini eksikliği gibi bazı vitamin eksikliklerinin yanı sıra ağız içi uçuğa neden olabilir. Ağız içi uçuğun altında mide mikrobu yatıyorsa, bu durum tedavi edilmeden ağız içi uçuktan kurtulmak mümkün değildir.
  • Sigara Kullanımı: Sigaranın zararları her fırsatta konu edilmektedir. Sigara içmek kadar ani olarak sigara bırakmak da ağız içi uçuklara neden olabilir.

Ağız İçi Uçuk Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ağız içi uçuk tedavisi için çeşitli doğal ve tıbbi yöntemler bulunmaktadır. Aşağıda bazı etkili tedavi yöntemleri sıralanmıştır:

  • 7-8 damla anason yağını 1 bardak suya ilave ederek ağızda gargara yapın. Bu sayede ağız içinde oluşan uçuklar yok olabilir.
  • Armut tüketimi veya armut hoşafı ağız içi uçuğa iyi gelir.
  • Ayva, ağız içi uçukların yok edilmesinde önemli bir rol oynar.
  • Biber, ağız içi uçuk oluşumunu giderir.
  • Böğürtlen de ağız içi uçuk için oldukça faydalıdır. Bir tutam böğürtleni ve yaprağını 1 bardak suda kaynatın. Kaynayan böğürtlen suyu ile ağız gargara edilerek ağız içi uçuktan kurtulabilirsiniz.

Bunların dışında, ağız içi uçukların tekrarlamasını önlemek için sağlıklı bir diyet ve yaşam tarzı benimsemek önemlidir. Ağız hijyenine dikkat etmek ve stresten uzak durmak da ağız içi uçukların oluşumunu engelleyebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

cici

31 Mayıs 2024 Cuma

1 aydır dudağımda uçuk var nasıl geçer

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Cici, uçuklar genellikle stres, yorgunluk veya bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi durumlarda çıkar. Uçuklardan kurtulmak için bağışıklık sistemini güçlendirmek önemlidir. Beslenmene dikkat etmek, yeterince uyumak ve stresten uzak durmak yararlı olabilir. Ayrıca, eczanelerde satılan antiviral kremler de uçuk tedavisinde etkili olabilir. Ancak, uçuğun uzun süre devam etmesi durumunda bir doktora görünmen iyi olur. Geçmiş olsun!

2. Cevap
cevap

Bayman

Uçuk hastalıkları genellikle aşırı stresten ve vitamin eksikliklerinden meydana gelir. Korku ve endişe de uçuk rahatsızlığına yol açar. Ağız içinde beyaz renkli şekilde çıkar genellikle. Doktora gittiğiniz de size uçuk için krem yazar ve C vitamini de yazarak tekrar oluşmasını önler. Siz de mümkün olduğunca ağız ve diş temizliği yapın.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Uçuk Belirtileri ve Tedavisi

Uçuk Belirtileri ve Tedavisi

Uçuk Şişmesi Nedenleri

Uçuk Şişmesi Nedenleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Elde Uçuk Nedenleri Nelerdir?

Elde Uçuk Nedenleri Nelerdir?

Uçuk Neden Çıkar Bulaşıcımıdır?

Uçuk Neden Çıkar Bulaşıcımıdır?

Hamilelikte Uçuk Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte Uçuk Belirtileri ve Tedavisi

Uçuk İzi Nasıl Geçer?

Uçuk İzi Nasıl Geçer?

Çocuklarda Uçuk Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Uçuk Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Ağızda Uçuk Belirtileri ve Tedavisi

Ağızda Uçuk Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Genital Uçuk Belirtileri ve Tedavisi

Genital Uçuk Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Uçuk Bulaşıcımıdır?

Uçuk Bulaşıcımıdır?

Uçuğa Ne İyi Gelir?

Uçuğa Ne İyi Gelir?

Uçuk Sarımsak İlişkisi

Uçuk Sarımsak İlişkisi

Dudak Uçuğu Belirtileri ve Tedavisi

Dudak Uçuğu Belirtileri ve Tedavisi