Çenede UçukHerpes virüsü adı verilen küçük canlıların deride meydana getirdiği içi sıvı dolu küçük kesecikler, yani veziküller, uçuk olarak adlandırılmaktadır. Tıp dilinde uçuk, Herpes Simpleks olarak bilinir ve halk arasında da uçuk diye anılır. En çok ağızda, dudaklarda ve cinsel bölgede oluşum gösterir. Uçuk çıkacak yerlerde yanma, batma gibi hisler duyulmakta ve kırmızı, hafif şiş bir zeminde yuvarlak, içi saydam sıvı dolu kesecikler belirti göstermektedir. Daha sonra içerisindeki sıvı bulanıklaşır ve üzeri esmer bir kabukla kaplanır. Kabuk birkaç gün içerisinde düşer ve 1-2 hafta içerisinde tamamen kaybolur. Uçuk, bazı enfeksiyon hastalıklarında, aşı ve enjeksiyonlardan sonra meydana gelebileceği gibi korku ve heyecan esnasında, adet dönemlerinde de görülebilir. Çenede Uçuk BelirtileriÇenede uçuk, diğer uçuk türlerinde olduğu gibi belirgin belirtiler ile kendini gösterir. Bu belirtiler şunlardır:
Uçuğun Yayılma NedenleriUçuk, herpes simpleks virüsünün neden olduğu bir enfeksiyon hastalığıdır. Virüs, bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde daha yaygın olarak görülmektedir. Uçuğun yayılma nedenleri arasında şunlar bulunmaktadır:
Çenede Uçuk Bulaşıcı mıdır?Çenede uçuk, normal halinde zaten bulaşıcıdır. Bu nedenle kişisel hijyen ve temizlik kurallarına dikkat edilmelidir. Ayrıca, uçuk virüsünden dolayı, aktif bir uçuk olmasa bile virüs bulaşıcı olabilir. Çenedeki uçuklarda bulaşma, deride herhangi bir belirti yokken bile gerçekleşebilir. Hastalar, yanlış bir bilgiye sahip olarak sadece belirtiler varken bulaştığını düşünmektedir. Hiçbir hastalık belirtisi olmadan virüs yayılabilmektedir. Çenede Uçuk Tedavisi Nasıl Yapılır?Çenede oluşan uçuk tedavisinde şu adımlar izlenmelidir:
Doktorun önermiş olduğu tedavi uygulanacak olup, gerekli olan tıbbi destek ya da doğal yollardan elde edilen şifalı bitkiler çenede uçuk tedavisinde kullanılacaktır. Ekstra BilgilerHerpes Simpleks virüsü, vücuda bir kez girdikten sonra ömür boyu kalıcı olabilir. Bu nedenle, uçukların tekrar etme olasılığı vardır. Bağışıklık sistemini güçlü tutmak, stresten kaçınmak ve sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek, uçukların tekrar etme sıklığını azaltabilir. Uçuk rahatsızlığı, cilt ve mukozalarda gözlenen içi su dolu keselerden ibaret bulaşıcı bir hastalıktır. Virüsler daha çok ağız kısmında, burunda, çenede görülürken, genital bölgede yer alan virüslere de rastlanmaktadır. Bağışıklık sistemi zayıf olan, viral enfeksiyonların sonucunda bitkinleşen çocukların vücuduna giren herpes simpleks virüsü, uçuk hastalığına neden olmaktadır. |
Harika yaptım ve geçti
Cevap yazTebrik ederim! Harika bir iş başarmışsın!